Dejton +20: Bosna i Hercegovina 20 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma

Forced Migration Review / Časopis o prisilnim migracijama
Izdanje 50
septembar 2015

Dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u novembru 2015. godine, i dalje se na Zapadnom Balkanu osjećaju posljedice sukoba, kao i dugoročni efekti raseljenosti. Ovo izdanje Časopisa o prisilnim migracijama (FMR) bavi se osobama koje su zbog rata 1992–1995. godine raseljene unutar ili van Bosne i Hercegovine, te razmatra lekcije koje bi se mogle izvući iz uspjeha i neuspjeha mirovnog sporazuma. Te lekcije su značajne za trenutne krize – poput one u Siriji ili Ukrajini – i zaslužuju pažnju.

Mogućnosti za čitanje i skidanje časopisa

 

Ovo izdanje FMR časopisa dostupno je na internetu na:

 

Štampano izdanje bit će dostupno na bosanskom i srpskom, engleskom i arapskom jeziku.

FMR se izdaje u formatu A5 (pola od A4 formata). Da biste pravilno odštampali, molimo vas da u opcijama za podešavanje svog štampača odaberete opciju ‘Booklet’. 

Traženje primjeraka
Ako želite štampani primjerak za svoju organizaciju na bosanskom ili srpskom jeziku, ili ako vam je potrebno više primjeraka kako biste ih distribuirali među svojim partnerima i kreatorima politika/donositeljima odluka ili za upotrebu na konferencijama/radionicama, molimo vas da kontaktirate Uredništvo na e-adresu fmr@qeh.ox.ac.uk, navodeći koliko primjeraka želite, na kojem pismu (štampani su odvojeno) te svoju poštansku adresu.

Urednik i urednica ne govore bosanski/srpski jezik, stoga vas molimo da jasno naznačite šta tražite, tako što ćete nam, naprimjer, u jednostavnoj elektronskoj poruci napisati:

[Bosnian Latin] x 2
[Serbian Cyrillic] x 2
[Ime]
[Adresa]

Molimo vas da ovo izdanje dalje dijelite na svojim mrežama, da ga spomenete na Twitteru i Facebooku i dodate ga na liste referenci. Podržavamo dijeljenje ili reproduciranje bilo kojeg članka u njegovoj cijelosti, ali vas molimo da u referenci navedete: Forced Migration Review broj 50 www.fmreview.org/dayton20-bosnian.  

Želimo zahvaliti Selmi Porobić (Centar za studije o izbjeglim i raseljenim osobama Univerziteta u Sarajevu) i Erin Mooney (United Nations Protection Capacity/ProCap – Zaštitni kapacitet Ujedinjenih nacija) na pomoći koju su pružile kao savjetnice za posebnu temu ovog izdanja. Također zahvaljujemo organizaciji Catholic Relief Services-USCCB (Katolička služba pomoći), Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske i Regionalnom uredu za Evropu UNHCR-a na finansijskoj podršci.