Дејтон +20: Босна и Херцеговина 20 година након Дејтонског мировног споразума

Forced Migration Review / Часопис о присилним миграцијама
Издање 50
септембар 2015

Двадесет година након потписивања Дејтонског мировног споразума у новембру 2015. године, и даље се на Западном Балкану осјећају посљедице сукоба, као и дугорочни ефекти расељености. Ово издање Часописа о присилним миграцијама (FMR) бави се особама које су због рата 1992.–1995. године расељене унутар или ван Босне и Херцеговине, те разматра лекције које би се могле извући из успјеха и неуспјеха Дејтонског мировног споразума. Те лекције су врло значајне за тренутне кризе – попут оне у Сирији или Украјини – и заслужују пажњу.

Могућности за читање и скидање часописа

 

Ово издање FMR часописа доступно је на интернету на:

 

Штампано издање биће доступно на босанском и српском, енглеском и арапском језику.

FMR се издаје у формату А5 (пола од А4 формата). Да бисте правилно одштампали, молимо вас да у опцијама за подешавање свог штампача одаберете опцију ‘Booklet’. 

Тражење примјерака

Ако желите штампани примјерак за своју организацију на босанском или српском језику, или ако вам је потребно више примјерака како бисте их дистрибуирали међу својим партнерима и креаторима политика/доносиоцима одлука или за употребу на конференцијама/радионицама, молимо вас да контактирате Уредништво на е-адресу fmr@qeh.ox.ac.uk, наводећи колико примјерака желите, на којем писму (штампани су одвојено) те своју поштанску адресу.

Уредник и уредница не говоре босански/српски језик, стога вас молимо да јасно назначите шта тражите, тако што ћете нам, на примјер, у једноставној електронској поруци написати:

[Bosnian Latin] x 2
[Serbian Cyrillic] x 2
[Име]
[Адреса]

Молимо вас да ово издање даље дијелите на својим мрежама, да га споменете на Twitter-у и Facebook-у и додате га на листе референци. Подржавамо дијељење или репродуковање било којег чланка у његовој цијелости, али вас молимо да у референци наведете: Forced Migration Review број 50 www.fmreview.org/dayton20-serbian.    

Желимо захвалити Селми Поробић (Центар за студије о избјеглим и расељеним особама Универзитета у Сарајеву) и Erin Mooney (United Nations Protection Capacity/ProCap – Заштитни капацитет Уједињених нација) на помоћи коју су пружиле као савјетнице за посебну тему овог издања. Такође захваљујемо организацији Catholic Relief Services-USCCB (Католичка служба помоћи), Министарству спољних послова Швајцарске и Регионалној канцеларији за Европу UNHCR-а на финансијској подршци.